Май 2023

 

През месец май продължи възходящата тенденция на пазара на акции като фокусът на вниманието на инвеститорите беше върху сагата с повишаването на тавана на дълга на американскиия правителствен дълг. В крайна сметка демократите и републиканците постигнаха споразумение за премахване на тавана на дълга, който е в размер на 31.4 трлн. долара, до 1 януари 2025.

 

Ралито на пазара на акции в САЩ беше продиктувано почти изцяло от технологичния сектор в сегмента на изкуствения интелект (AI). През първите пет месеца на годината широкият S&P 500 се покачи с 10% като седем компании - Meta, Microsoft, Apple, Amazon, Alphabet, Tesla и Nvidia - отчетоха ръст от 44%, докато останалите 493 акции в индекса останаха почти без промяна за периода.

 

Различни представители на Федералния резерв на САЩ сигнализираха за възможна пауза по отношение на вдигането на лихвените проценти на следващото заседание през юни, което допълнително даде тласък на „акциите на растежа", към които се причисляват обикновено технологичните. Данните за инфлацията в еврозоната и САЩ отново показаха отслабване на ценовия натиск, но от друга страна пазарът на труда остава стегнат, което вероятно ще доведе до повече инфлация през трудовите възнаграждения.

 

Основен рисков фактор за пазарите през лятото ще бъде връщането на финансовото министерство на САЩ на пазара на дълг, където се очаква да набере близо 1 трлн. долара до края на август. Това ще окаже натиск върху ликвидността на пазарите в момент, когато централната банка извършва количественио затягане (QT).
 

 

Коментар:

Красимир Йорданов,
портфолио мениджър  

  

Към бюлетина

Стойността на дяловете и доходът от тях може да се понижат. Печалбата не е гарантирана и инвеститорите поемат риска да не възстановят целия размер на инвестициите си. Инвестициите в договорни фондове не са гарантирани от гаранционен фонд, създаден от държавата или друг вид гаранция. Предишните резултати от дейността на фондовете нямат по необходимост връзка с бъдещите такива. Проспектът и правилата на фондовете са публично достъпни в офисите на СКАЙ Управление на активи и на адрес www.skyfunds.bg.