09.05.2024

Геополитическо напрежение в Близкия Изток, покачващата се доходност на американските ДЦК. Пазарите през април.


Геополитическото напрежение в Близкия Изток взе превес на пазарите като основните индекси регистриаха спадове през Април. В опит да хеджират нарастващата опасност от пълномащабна война между Израел и Иран, инвеститорите започнаха да купуват пут опции върху основните индекси. В резултата на това, индексът на страха "Vix" надвиши нивото от 20, което бе най-високата стойност от Октомври 2023.

С успокояването на ситуацията, индексите отскочиха от дъната, но към края на месеца са все още под върховете. Прави впечатление на разликата в представянето на технологичните акции от т.нар. "Mag7", което може да е знак за предстояща по-сериозна пазарна корекция.
Друг фактор, който натисна пазарите бе покачващата се доходност на американските ДЦК в резултат на ускоряване на темпа на инфлация и предстоящото попълване на рекрдния бюджетен дефицит на САЩ. Европейските индкси следваха плътно представянето на американската борса, докато Китайските акции регистрираха повишения.
Като че ли дългоочакваната корекция на мечия тренд при китайските акции е налице. През миналата и началото на тази година представянето на китайските акции контрастираше със западните им аналози, което доведе до голяма разлика в оценката им. Това кара много инвеститори да се насочват към Китай в очакване на изравняване на тази разлика.
В края на месеца финансовото министерство обяви, че ще увеличи емитирането на дълг с 41 млрд. долара до 243 млрд. през второто тримесечие и ще се нуждае от 847 млрд. долара през третото, което се оказа повече от очакванията. Емитирането на рекордни количества дълг вероятно ще доведе до по-висока доходност на американските ДЦК и ще натисне пазарите на акции надолу.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи

Коментар:

Красимир Йорданов,
портфолио мениджър

 

Повече информация за фондовете можете да намерите на:

Скай Нови Акции 

Скай Финанси  

Скай Глобал ETFs    

 

Запиши като MS Word

Стойността на дяловете и доходът от тях може да се понижат. Печалбата не е гарантирана и инвеститорите поемат риска да не възстановят целия размер на инвестициите си. Инвестициите в договорни фондове не са гарантирани от гаранционен фонд, създаден от държавата или друг вид гаранция. Предишните резултати от дейността на фондовете нямат по необходимост връзка с бъдещите такива. Проспектът и правилата на фондовете са публично достъпни в офисите на СКАЙ Управление на активи и на адрес www.skyfunds.bg.