12.03.2024

Пазари и инфлация


Февруари донесе нови повишения за пазарите на акции по света като основните индекси в САЩ регистрираха рекордни стойности. Най-печелившите сектори отново бяха тези, свързани с новата технологична вълна наречена Изкуствен Интелект (AI).
Изненада поднесоха данните за инфлацията в САЩ през Януари. Въпреки че данните за потребителската инфлация показаха намаление на годишния темп на ръст, повишението на цените се оказа по-високо от очакванията и все още над таргетираното от ФЕД ниво от 2%. Индексът на потребителските цени (CPI) нарасна с 3.1% през Януари на годишна база, по-бавно спрямо 3.4% през Декември, но по-бързо спрямо очакваните от икономистите 2.9%. Изключвайки волатилните храни и суровини, инфлацията отчете ръст от 3.9% на годишна база, или на същото ниво спрямо Декември.
В резултат на това доходността по дългосрочните ДЦК на САЩ регистрира покачване, а основните индекси бяха подложени на разпродажби. Всичко това обаче продължи кратко като пазарите на акции възобновиха възходящия тренд, а доходностите се стабилизираха. Но всичко това показа че рискът от възобновяване на инфлационния натиск не е за пренебрегване и ако данните за Февруари покажат запазване на инфлационните тенденции, то вероятно натискът върху акциите този път ще бъде по-голям. Друг рисков фактор са предстоящите аукциони от страна на финансовото министерство, където ресорът на Йелън ще предложи рекордно количество ДЦК.
В края на месеца изглежда натискът от разпродажби върху Китайските акции намаля значително като пазарите в най-многолюдната страна в света се стабилизираха.

 

 *Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи

 

Коментар:

Красимир Йорданов,
портфолио мениджър

 

Повече информация за фондовете можете да намерите на:

Скай Нови Акции 

Скай Финанси  

Скай Глобал ETFs    

 

Запиши като MS Word

Стойността на дяловете и доходът от тях може да се понижат. Печалбата не е гарантирана и инвеститорите поемат риска да не възстановят целия размер на инвестициите си. Инвестициите в договорни фондове не са гарантирани от гаранционен фонд, създаден от държавата или друг вид гаранция. Предишните резултати от дейността на фондовете нямат по необходимост връзка с бъдещите такива. Проспектът и правилата на фондовете са публично достъпни в офисите на СКАЙ Управление на активи и на адрес www.skyfunds.bg.