10.03.2022

Партия геополитически шах - втори ход. Светът се промени за няколко дни


Всички са изненадани от случващото се в Украйна. В това число и участниците на финансовите пазари. В момента всичко друго остава на заден план - инфлация, ковид, монетарни политики - темите, които движеха пазарите до момента на нахлуване на руски войски в Украйна.

Светът се промени за няколко дни. Или може би по-точно на повърхността излезе таено от години противостоене между геополитически сили. Противостоене още от годините на Втората световна война, през това от Студената война, Перестройката, та до днес. През цялото това време военните сили от двете страни неслучайно са в 24/7 готовност за нанасяне на разрушителни уреди - 10 секунди след изстрел от едната страна, ще последва изстрел от другата... А сега се говори навсякъде по света за война, танкове, оръжия, бомбоубежища, жертви, бежанци...

След постигане на целите на тази военна офанзива, които все още не са еднозначно дефинирани, и ако приемем, че конфликтът остане и приключи на територията на Украйна, светът вече е променен.

Обратно към финансовите пазари: Русия ще бъде изолирана. Лостът за въздействие върху лидера на Федерацията е неговото обкръжение. Икономическите щети върху едрите руски бизнеси и собственици на активи са най-логичното противодействие в тази ситуация. Именно то според мен ще предопределя в средносрочен план настроенията на финансовите пазари.

Важен фактор ще е Китай. Демократичният свят разчита на икономическите интереси на Китай към пазарите на САЩ и Европа. Ако те наистина са решаващи за Китай, тогава изолацията на Русия ще постигне бързо резултат за смяна на режима и положението би трябвало да се нормализира. През това време доставките на природни ресурси от Русия ще са нестабилни, бизнесът с Русия също, в това число руски бизнес с международни контрагенти, участия в руски бизнес, бизнеси с дейност в Русия, бизнес, зависещ от руски доставки. Възможности от развиващата се ситуация виждам в търсенето на алтернативи-заместители на руски контрагенти. Тези процеси разместват оценките на редица бизнеси и допълнително увеличават волатилността на финансовите пазари.

Въпреки всичко, до момента пазарите (с изключение на рублата) не чертаят необичайни графики. Ако се абстрахираме от всичко и гледаме само цените, виждаме обичайни корективни движения, поне до момента. Това според мен показва, че ликвидността на пазарите е голяма и участниците очакват допълнително наливане на ликвидност. Според мен акциите, заедно с долара, златото и крипто активите са убежище за голямото количество застрашен капитал. Затова смятам, че значителни пропадания на тези пазари в следствие на моментен страх са възможност за пласиране на допълнителна експозиция.

 

Коментар:
Явор Спасов,
портфолио мениджър

 

Тук можете да се запознаете с бюлетина за месец февруари, а повече информация за портфейлите на фондовете можете да намерите:

Скай Нови Акции

Скай Финанси

 

Запиши като MS Word

 

Запиши като MS Word

Стойността на дяловете и доходът от тях може да се понижат. Печалбата не е гарантирана и инвеститорите поемат риска да не възстановят целия размер на инвестициите си. Инвестициите в договорни фондове не са гарантирани от гаранционен фонд, създаден от държавата или друг вид гаранция. Предишните резултати от дейността на фондовете нямат по необходимост връзка с бъдещите такива. Проспектът и правилата на фондовете са публично достъпни в офисите на СКАЙ Управление на активи и на адрес www.skyfunds.bg.