11.01.2022

Омикрон, ФЕД, лихви, париНовият вариант на COVID-19 беше централната тема през декември. Пазарите първоначално реагираха негативно, тъй като Омикрон представлява заплаха пред икономическия растеж, но на второ четене отношението сред инвеститорите се промени в положителна посока по три причини:
Първата е свързана с инфлацията - централните банки тъкмо започнаха комуникация за предстоящо повишение на лихвите заради това, че наричаната от тях „временна инфлация" всъщност се оказва не толкова временна. Но пък точно тогава се появи нов, по-заразен щам на вируса, който би могъл да послужи за аргументация на централните банкери да отложат лихвените повишения, от които така или иначе нито те, нито инвеститорите имат интерес. Тази хипотеза ентусиазира пазарите и насочи индексите към върховете им от ноември. Понеже един цикъл на повишения на лихвите ще е сериозно предизвикателство пред държавите, бизнеса и домакинствата при обслужване на дълговете им, както и пред оценките на компаниите и проектите при повишаващи се дисконтови фактори. От тази гледна точка повишението на лихвите крие значително по-голям риск за инвеститорите в сравнение с последствията от нова вълна на ограничения заради вируса. Разбира се, този негативен ефект зависи от размера на увеличението на лихвите - дали ще видим 3 стъпки по 0,25% от март или Фед ще продължи със затягането на монетарната политика по-дълго време.
 
Втората причина също е свързана с възможността за аргументиране на стимулиращи мерки - правителства и централни банки биха могли да реагират на Омикрон заплахата за икономическия растеж с нови мерки, като например намаляване или отлагане на т.нар. тейпъринг (tapering), мерки за подпомагане на бизнеса и домакинстват и т.н.

Третата причина е свързана със самия вирус - тъй като той е по-заразен, вероятно по-бързо ще бъде постигнат стаден имунитет. Експерти очакват в рамките на следващите два месеца пандемията да започне да затихва и то бързо. Високият дял на ваксинирани в развитите страни пък ще означава по-нисък процент на хоспитализация в сравнение с делта варианта на вируса.
Въпреки това отражение върху икономическите данни е неизбежно -големият брой карантинирани, затруднените доставки и пътувания и другите ограничителни мерки ще влошат икономическите данни за декември и януари. Но това развитие отново насочва очакванията към нови стимули и така изглежда, че пазарите на акции запазват потенциала си за ръст през 2022. Освен това ограниченото потреблението е възможно да окаже натиск върху инфлацията като допълнителна причина за отлагане на лихвените повишения и тейпътинга.

Ковид и инфлация се очертава да продължат да бъдат водещи пазарни теми през новата 2022 година. Чуват се мнения на геополитически анализатори за назряване на напрежение между Русия и Украйна и САЩ и Русия. Отправянето на искане от страна на Русия за периметър около границите й без бази на НАТО (връщане на положението от 1997 година) е значимо събитие и вероятно тази тема също ще бъде сред фундаменталните през 2022. „Дефицитът" на чипове в световен план също продължава да е значителен фактор за технологичните производства и съответно за пазарите, а също и за геополитиката - благодарение на производството на чипове Тайван се превръща в държава със стратегически ресурс, което привлича вниманието и интересите на големите държави. 

Към момента не са налице индикации за обръщане на възходящите трендове на пазарите, в които инвестираме. При продължаване на ръста на големите икономики, очаквам пазарите в периферна Европа да се представят изпреварващо спрямо развитите икономики през 2022 година.
 

Тук можете да се запознаете с бюлетина за месец декември, а повече информация за портфейлите на фондовете можете да намерите:

Скай Нови Акции

Скай Финанси

Скай Глобал ETFs       

  

Запиши като MS Word

Стойността на дяловете и доходът от тях може да се понижат. Печалбата не е гарантирана и инвеститорите поемат риска да не възстановят целия размер на инвестициите си. Инвестициите в договорни фондове не са гарантирани от гаранционен фонд, създаден от държавата или друг вид гаранция. Предишните резултати от дейността на фондовете нямат по необходимост връзка с бъдещите такива. Проспектът и правилата на фондовете са публично достъпни в офисите на СКАЙ Управление на активи и на адрес www.skyfunds.bg.