11.10.2019

Когато колата се обърне, пътища много


снимка: www.quora.com

През септември, две теми доминираха пазарите. От една страна все по-очевидно става, че глобалния растеж се забавя. От друга страна и правителства и централни банки все по твърдо заявяват, че ще подкрепят икономиките.

Търговската война на САЩ с Китай се отразява по-лошо на страните износителки от ЕС, отколкото в САЩ. Германската индустрия отбелязва спадове. Промишленият PMI за Еврозоната от началото на годината е в зоната на рецесия. Но американската промишленост, по някакъв начин минаваше между капките и продължава да расте - за разлика от Еврозоната, в САЩ PMI все още е в положителната зона над 50. Все пак дори и в САЩ се вижда тренд за забавяне на икономиката.

Забавянето на икономиките и на световната търговия бе отразено от централните банки по целия свят, и те преминаха много бързо в режим на парични стимули. Намаляване на основни лихви, а в случая с ЕЦБ и връщане на изкупувания на държавни облигации. Малко е спорно доколко тази доста експедитивна реакция се дължи на реални икономически данни, които далеч не са чак толкова лоши, и доколко на реално вече съществуващата валутна война, която Тръмп води.

Туитовете на американския президент много често са свързани с прекалено силния долар и с недостатъчно стимулиращата политика от страна на ФЕД. Пазарите разбраха сигналите идващи от САЩ - целта на американското правителство е слаб долар. Това даде гориво и на американските пазари, и на тези на развиващите се пазари - където всъщност най-сериозната опасност е засилване на долара. И септември се оказа доста положителен месец.

Спадовете от август бяха компенсирани в началото на месеца, някои индекси достигнаха нови върхове. Все пак като фон си стои опасността лекото забавяне да не се превърне в пълно-мащабна световна рецесия. И това подрязва крилата на растежа на пазарите. В крайна сметка, след като отразиха силната вероятност за нови намалявания на лихвите, повечето пазари преминаха в права линия. Политическото говорене за нови стимули няма сила да ги вдигне повече, а в същото време създава и сериозна несигурност за мечките на пазара, които се чувстват доста неудобно да залагат на спад. Все пак старата поговорка "Don't fight the Fed" се е доказала като вярна през годините.

 

Тук можете да се запознаете с бюлетина за месец септември, а повече информация за портфейлите на фондовете можете да намерите:

Скай Нови Акции

Скай Финанси

Скай Глобал ETFs  

 

Запиши като MS Word

Стойността на дяловете и доходът от тях може да се понижат. Печалбата не е гарантирана и инвеститорите поемат риска да не възстановят целия размер на инвестициите си. Инвестициите в договорни фондове не са гарантирани от гаранционен фонд, създаден от държавата или друг вид гаранция. Предишните резултати от дейността на фондовете нямат по необходимост връзка с бъдещите такива. Проспектът и правилата на фондовете са публично достъпни в офисите на СКАЙ Управление на активи и на адрес www.skyfunds.bg.