Китай на фокус в началото на 2020 г.

2020-02-10

 

 

Снимка: mymodernmet.com

Януари започна доста оптимистично. През 2019 г. световната икономика намери някакво вътрешно равновесие, при което макар растежът да не е особено впечатляващ бе приемлив. Инфлацията продължава да стои ниска, което силно намалява натиска върху централните банки да предприемат превантивни мерки, като повишение на лихвените проценти. САЩ и Китай постигнаха споразумение за първата фаза на търговските преговори. Прогнозите на повечето компании за следващите тримесечия също показваха запазващ се тренд на повишение на приходи и печалби.

В същото време в Китай стана ясно, че се е появил нов вирус. Тази новина се движеше под радара на пазарите, тъй като Китай има опит в ограничаване на разпространението на вируси. През 2003 г. пак там се появи SARS и макар да повлия за месец два на пазарите бързо отшумя. Настоящият вирус е много по-малко смъртоносен от SARS и бе изолиран в една централна провинция на Китай. След това изведнъж всичко се промени. Първо стана ясно че вирусът се предава и от човек на човек и е по-заразен от обичайния грип. Това също не бе отразено от пазарите. Но към края на януари китайските здравни власти съобщиха, че вирусът се разпространява и от хора без симптоми. Това напълно промени играта. При този сценарии ограничаването му вече е почти невъзможно. Стандартните мерки с термометри по летища и гари се оказват реално неефективни. И на пазарите започна да се прокрадва съмнението, че светът е заплашен от глобална пандемия. Китайското правителство реално прекъсна движението на хора до няколко големи града и предупреди че растежът на икономиката за следващата година може да е само около 4,5%. По принцип се приема, че на Китай му трябва растеж от над 6%, за да върви гладко икономиката му.

Развиващите се пазари от Азия реагираха със спад в края на месеца. Китайската икономика е реалния двигател на световния растеж от доста време. И забавяне там неизбежно се отразява на целия свят. А тъй като доста пазари са калкулирали в цените си по-висок растеж, то корекцията в цените бе донякъде наложителна. Американските и европейските пазари също коригираха с по 3-4 процента в рамките на седмица. Все още в цените се калкулират основно очаквания за забавяне на китайската икономика - и то само временно. Развитието на пазарите следващите месеци ще зависи до голяма степен от това дали коронавирусът ще започне разпространението си и в развити държави или мерките на повечето правителства за ограничаването му ще се окажат успешни.
 

Тук можете да се запознаете с бюлетина за месец януари, а повече информация за портфейлите на фондовете можете да намерите:

Скай Нови Акции

Скай Финанси

Скай Глобал ETFs