"На пазарите се търгуват очаквания"

2019-11-11

снимка:pinterest_Mirror Installations by Shirin Abedinirad

"На пазарите се търгуват очаквания" - тази доста изтъркана фраза отново бе доказана през октомври.

Месецът започна наситен с негативни очаквания. Търговската война между САЩ и Китай - без решение в близък план, влошаващи се очаквания за печалби на предприятия, валутна война, лоши новини за индустриалното производство - реално в целия развит свят, потенциална близка рецесия. И в началото на месеца пазарите отговориха на този минорен тон с преобладаващи червени оттенъци.

И след това, както често се случва, дяволът се оказа, че не е чак толкова черен. Излизащите отчети на компании, макар и да не показваха впечатляващите растежи от миналата година, далеч не бяха толкова разочароващи. Валутните курсове, всъщност се задържаха доста стабилни, въпреки туитовете на Тръмп, в които се оплаква от силния долар. Търговската война с Китай все още представлява значителна заплаха на хоризонта, но очевидно никой не иска тя да ескалира неконтролируемо. И американските власти започнаха да говорят за приключване на фаза едно на търговските преговори. Каквото и да означава това, защото информацията за реалните клаузи и възможни договорки е доста оскъдна. Но поне не звучи агресивно. Рецесията също изглежда се отлага, трудовия пазар в САЩ остава силен. Част от икономическите данните от Китай също изненадват положително.

В Европа, що се отнася до промишлеността - PMI индексите и индексите на индустриалното производство, отчитат навлизане в рецесия. Но услугите, които са със значително по-висок дял, все още са на положителна територия.

Намаляването на вероятността за близка и неизбежна рецесия повиши и пазарните индекси, които компенсираха значителна част от спадовете от началото на месеца, а някои излязоха и на плюс. Все пак световната икономика все още се намира в зона, наситена с повече от обичайното неизвестни. А в самия фундамент на пазарите е заложено да реагират леко пресилено, както на негативните, така и на позитивните очаквания.

Тук можете да се запознаете с бюлетина за месец октомври, а повече информация за портфейлите на фондовете можете да намерите:

Скай Нови Акции

Скай Финанси

Скай Глобал ETFs     

Запиши като MS Word