Пазарите, Тръмп и Twitter

2019-09-10

  

снимка: Twitter

През август лятото е в разгара си. На пазарите обаче, през седмица две се появяваха кратки летни бури, предизвиквани от „бомбите" в Туитър пускани от Тръмп. Като дневни колебания, на американския пазар това бе най-волатилния месец след декември миналата година.

Търговските отношения между Китай и САЩ се задържаха няколко месеца в състояние на студена война. През последните години американския пазар показва значителен оптимизъм. Дори и само привидната стабилност на търговската война бе достатъчна, за да поддържа пазар, в който все още има силни положителни нагласи.

Това крехко равновесие, обаче бе много често заплашвано от туитванията на Тръмп. Месецът започна със заплаха от Тръмп за налагане на нов кръг от санкции. Това веднага бе последвано от бърза обезценка на китайския юан до над 7 юана за долар и бърз спад на пазарите по света. След това доста негативно начало на месеца, Тръмп отново зае публично умиротворителен тон - че санкциите ще бъдат отложени. Оптимизмът отново взе връх и загубите от първата седмица на август бяха компенсирани.

Освен към Китай, Тръмп често насочваше стрелите си и към ФЕД. Изглежда, че американският президент вярва, че централните банкери трябва да спасяват икономиката с по-ниски лихви - проблеми, които той предизвиква с търговската война. Тази амалгама от търговска политика и парична политика е реално валутна война. И този път не само срещу Китай, но срещу целия свят. Очевидно е, че и ЕЦБ разбира по-същия начин туитовете на Тръмп и веднага започна да говори за подновяване на силно експанзивната парична политика, която провеждаше до края на миналата година.

Това тласна силно надолу лихвите по европейските облигации и дългът в света, който се търгува с отрицателни лихви, достигна рекордни нива. Също както и при търговската война, реално нищо не се случва. Има размяна на ПР съобщения и от различни страни - как са готови да направят едно или друго нещо. Но за щастие поне към момента основното напрежение все още е само в търговската сфера, а не в доста по-опасните води на валутните войни.

Това управление на пазарите през Туитър изглежда леко сюрреалистично, като всяка седмица едно послание се променя с друго в обратната посока. Но очевидно това е реалността в момента.

 

Тук можете да се запознаете с бюлетина за месец август, а повече информация за портфейлите на фондовете можете да намерите:

Скай Нови Акции

Скай Финанси

Скай Глобал ETFs