08.10.2018

Целият свят е сцена


  

снимка: www.theatreprojects.com

 

Лятото и началото на есента на тази година, развиващите се пазари преминаха през ситуации, които наподобяваха сюжет на драматично произведение. Въведението бе представено от започналата от Тръмп търговска война с общо взето всеки, който търгува със САЩ. Силно присъствие направи основния антагонист на икономическата сцена - Китай. Започнало като лека съседска свада за стомана и соя, прерасна в пълномащабна търговска война и засяга почти целия стокооборот между двата основни героя.

През август напрежението се пренесе основно на второстепенни сцени, като Турция и Аржентина. Там, доколко зависят от международните пазари, местните власти не се справяха особено добре с преценката. Ако в Аржентина развръзката се постигна още през август с вдигането на лихвите, то първата седмица на септември бе ключова за Турция. Срещата между пазарната реалност и егото на Ердоган не се разви според очакванията на турския лидер и през септември се достигна развръзка. Той отстъпи вземането на решенията за лихвите, а от тук и за турската лира, на Централната банка на Турция. След рязкото повишение на основната лихва до равнища дори надминаващи очакванията на пазара, съспенса в Турция рязко намаля, а турският пазар се оказа един от най-добре представящите се през месеца.

Относително положителната развръзка с Турция и Аржентина, поне що се отнася до овладяване на критично бързо случващи се валутни кризи, окрили валутите и на други развиващи се пазари. Южноафриканския ранд, руската рубла и бразилския реал също поскъпнаха през месеца, като в случая с Бразилия и Русия това се пренесе и на пазарите им на акции. За сметка на това размяната на търговски удари между САЩ и Китай не се отрази никак добре на по-малките азиатски тигри около Пекин. Силно зависими от симбиозата между производителя Китай и потребителя САЩ, развиваща се Азия спадна с 1,7% за месеца.

Фокусът на Тръмп върху търговията с Китай започна да прилича на леко странна фиксация, особено след относително бързото решаване на проблемите с Мексико и Канада и изглаждането на връзките с ЕС. Към момента е дори трудно да се определи защо толкова бързо се влошават отношенията между Пекин и Вашингтон. Голяма част от вноса на САЩ от Китай, са всъщност стоки на американски производители, които имат фабрики там - като Apple е най-изявения представител. А тази известна липса на икономическа рационалност изнервя пазарите, защото внася несигурност в системата. Много е трудно да се прецени дори какво би представлявала развръзката в тази драма. До установяването на нови логистични и производствени вериги, които да заобикалят Китай - ако това е изобщо възможно - този сериал изглежда, че ще има все нови и нови сезони.

 

Тук можете да се запознаете с бюлетина за месец септември, а повече информация за портфейлите на фондовете можете да намерите:

Скай Нови Акции

Скай Финанси

Скай Глобал ETFs  

 

Запиши като MS Word

Стойността на дяловете и доходът от тях може да се понижат. Печалбата не е гарантирана и инвеститорите поемат риска да не възстановят целия размер на инвестициите си. Инвестициите в договорни фондове не са гарантирани от гаранционен фонд, създаден от държавата или друг вид гаранция. Предишните резултати от дейността на фондовете нямат по необходимост връзка с бъдещите такива. Проспектът и правилата на фондовете са публично достъпни в офисите на СКАЙ Управление на активи и на адрес www.skyfunds.bg.