11.09.2018

Интересни времена за развиващите се пазари през август


 

снимка: www.alux.com

Традиционно скучният август през тази година не се оказа никак скучен, поне за развиващите се пазари. В основата на доста динамичните промени се оказаха валутните курсове. А тъй като при развиващите са пазари има доста силна линейна зависимост между валутите и борсовите котировки, то това се оказа не особено успешен месец и за борсите.

След като Тръмп реално започна да води търговска война срещу Китай, китайската централна банка започна фактически да девалвира юана. От май до август юана поевтиня с 8%, като през месеца премина за кратко най-ниските си стойности за последните години. Въпреки че, като абсолютна стойност подобна промяна не изглежда значителна, дори курсът евро долар има по-високи колебания, обезценяването на китайския юан има значително влияние върху цените на ресурсите, тъй като Китай е основния потребител на редица метали, а и голяма част от ръста на търсене на петрол отново е негова заслуга. Отслабването на юана промени значително нагласата към валутите на останалите развиващи се пазари, като известни слабости в икономическите им политики започнаха да се гледат много по-остро.

Първо напрежението изби в Турция. Турската икономика реално прегрява, с доста високи темпове на растеж и солидна инфлация. Пазарът очакваше, че турската централна банка ще вдигне лихвите, за да вкара икономиката в по-управляема траектория. Това обаче не се случи - поради засиленото политическо влияние на Ердоган над Турската Централна Банка, тя се въздържа да повиши лихвите. Това отключи сериозни колебания в нейната независимост, а от тук и в способността и да се бори с инфлацията. Като следствие, турската лира влезе в спирала на обезценка, която заплашва да вкара икономиката във валутна криза. Турската централна банка реагира доста бързо - но отново уклончиво. Пак не повиши основната лихва, но започна да дава на банките турски лири при много по-висока лихва. Реално въведе неформален основен лихвен процент, който да отговаря на това ниво, на което трябваше да бъде и формалния. Това спря спиралата на обезценка, но и затвърди убеждението на пазара, че се намира под политически натиск и е реално зависима.

След тази лятна турска драма и значителното повишение на реалната лихва в Турция, залагането срещу турската лира вече се оказа, че не е толкова безопасно. И пазарът се насочи към Аржентина. Проблемите на латиноамериканската държава са доста по-дълбоки от тези на Турция и по-трудно решими. Отново значителната обезценка на аржентинското песо от над 30% за един месец, изглежда повече като плод на търсене и експлоатиране на слабости от страна на пазара, отколкото като реално отражение на тези слабости. За разлика от Турция, централната банка на Аржентина повиши бързо лихвите с цели 15 процентни пункта, като я направи 60%, със сигурност един от най-високите в света лихвени проценти, ако изключим държавите с хипер инфлация. И там това подейства отчасти и прекъсна експоненциалния спад на песото, но не успя да обърне тренда.

Валутите на останалите развиващите се пазари също бяха доста негативно повлияни през месеца, южноафриканския ранд, руската рубла, бразилския реал, индийската рупия и мексиканското песо - всички паднаха с по над 5%. Ако съдим чисто исторически как пазарите преминават през подобни кризи, то най-вероятния сценарий, е пазарът да тества дадена валута на икономики със слабости и според отговорът на местните власти да отстъпи в натиска или да го засили. Повечето развиващи се икономики са преминавали през подобни епизоди, последния бе през 2014 г, и местните парични власти имат опит в прекъсването на възникване на опасна спирала на обезценка. До колко обаче ще действат правилно е понякога въпрос не толкова на знания или на желание от страна на централните банки, а от липса или наличие на политически натиск в обратна посока.

 

Тук можете да се запознаете с бюлетина за месец август, а повече информация за портфейлите на фондовете можете да намерите:

Скай Нови Акции

Скай Финанси

Скай Глобал ETFs  

 

Запиши като MS Word

Стойността на дяловете и доходът от тях може да се понижат. Печалбата не е гарантирана и инвеститорите поемат риска да не възстановят целия размер на инвестициите си. Инвестициите в договорни фондове не са гарантирани от гаранционен фонд, създаден от държавата или друг вид гаранция. Предишните резултати от дейността на фондовете нямат по необходимост връзка с бъдещите такива. Проспектът и правилата на фондовете са публично достъпни в офисите на СКАЙ Управление на активи и на адрес www.skyfunds.bg.