10.08.2018

Основни фокуси на пазарите през юли


 

снимка: www.jezebel.com

 

Основните фокуси на пазарите през юли бяха все по-ескалиращата търговска война между САЩ и практически целия останал свят и увеличаващият се диференциал между паричните политики на САЩ и останалия развит свят. Желанието на Тръмп да намали или дори премахне търговските дефицити на САЩ от чисто пазарна гледна точка изглежда доста ексцентрично.

Макар и поради ролята си на основен консуматор на чужди стоки, САЩ да има възможност да налага мита и тарифи в много по-значим мащаб от този на търговските си партньори, е доста спорно доколко това е в полза на Америка. Вероятността да се върнат работни места в промишлеността от Китай в САЩ изглежда крайно невероятно, като така най-вероятния сценарии е просто повишение на инфлацията в САЩ и намаление на курса на китайския юан.
Доста войнствената търговска политика на САЩ от последните месеци, съчетана с повишаващия се лихвен диференциал между САЩ и останалия свят, доведе до силен натиск върху валутите на развиващите се пазари, което се пренесе и на фондовите им пазари.

Ситуацията се усложни и от отделни геополитически спречквания между САЩ и Турция, САЩ и Иран, Тръмп и германските автомобилни компании. С изключение на последното, което намери решение в рамките на месеца след срещата Тръмп и Юнкер, останалите изглежда, че се появяваха от нищото, след някой туит на американския президент и в последствие доста абсурдно ескалираха от дребен проблем до търговски санкции или заплахи с война.
Макар цялото това силно емоционално риалити шоу, може би отблясък от минала кариера на настоящия американски президент, да се приеме с лекота в САЩ, въздействието му върху развиващите се пазари е доста по-деструктивно. Като внася несигурност и намалява склонността към риск, което се отразява на движението на пазарите.

 

Тук можете да се запознаете с бюлетина за месец юли, а повече информация за портфейлите на фондовете можете да намерите:

Скай Нови Акции

Скай Финанси

Скай Глобал ETFs  

 

Запиши като MS Word

Стойността на дяловете и доходът от тях може да се понижат. Печалбата не е гарантирана и инвеститорите поемат риска да не възстановят целия размер на инвестициите си. Инвестициите в договорни фондове не са гарантирани от гаранционен фонд, създаден от държавата или друг вид гаранция. Предишните резултати от дейността на фондовете нямат по необходимост връзка с бъдещите такива. Проспектът и правилата на фондовете са публично достъпни в офисите на СКАЙ Управление на активи и на адрес www.skyfunds.bg.